Waterhardheid Asch (Buren)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
11,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,90 dH. Zo hard is het kraanwater in Asch minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Asch is 11,50 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Asch telt 375 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Asch hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Asch

De indruk van een gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 4,90 Duitse graden "OK" vinden en dus het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 4,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Asch waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,90 Duitse graden in Asch**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Asch

Berekening voor 4,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Asch?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Asch is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.