Waterhardheid Asperen (Lingewaal)

Zacht
0
7,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Asperen ligt in de buurt van de 7,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub drinkwater. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Asperen telt 3.195 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Asperen bevindt zich in de gemeente Lingewaal. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Asperen

Men kan hardheid van 7,00 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 7,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Asperen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 7,00 Duitse graden in Asperen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Asperen

Becijfering voor 7,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Asperen?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Asperen is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.