Waterhardheid Assendelft (Zaanstad)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Assendelft heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Assendelft is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Assendelft is een redelijk kleine woonplaats met 22.340 inwoners. Assendelft is onderdeel van de gemeente Zaanstad. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Assendelft

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Assendelft waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Assendelft**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Assendelft

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Assendelft?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Assendelft is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.