Waterhardheid Asten (Asten)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,23
dH
10,02
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,23 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Asten. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 8,23 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,37 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Asten is 10,02 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Asten biedt plaats aan 13.010 inwoners. Het is een vrij kleine woonplaats. Asten maakt deel uit van de gemeente Asten. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Asten

Iemand kan waterhardheid van 8,23 dH "geen probleem" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 8,23 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Asten objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 8,23 Duitse graden in Asten**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Asten

Becijfering voor 8,23 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,23 dH x 180m3 = 26,37 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Asten?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Asten is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 8,23 naar 0 Duitse graden te verminderen.