Waterhardheid Austerlitz (Zeist)

Zacht
0
5,50
dH
6,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,50 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Austerlitz. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Austerlitz is 6,60 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Austerlitz is een kleine woonplaats met 1.505 inwoners. Austerlitz hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Zeist.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Austerlitz

Mensen kunnen waterhardheid van 5,50 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 5,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Austerlitz waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,50 dH in Austerlitz**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Austerlitz

Berekening voor 5,50 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Austerlitz?

Praktisch iedereen ondervindt onthard drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Austerlitz is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 5,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.