Waterhardheid Baak (Bronckhorst)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
12,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Baak. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Baak is 12,40 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Baak is een kleine woonplaats met 1.140 inwonenden. Baak ligt in de gemeente Bronckhorst. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Baak

U kunt een hardheid van 7,30 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water van 7,30 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Baak objectief testen

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,30 Duitse graden in Baak**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Baak

Calculatie voor 7,30 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Baak?

Iedereen beleeft onthard leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt meestal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Baak is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 7,30 naar 0 dH terug te dringen.