Waterhardheid Baambrugge (De Ronde Venen)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Baambrugge is 7,60 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Baambrugge biedt plaats aan 1.370 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Baambrugge bevindt zich in de gemeente De Ronde Venen. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Baambrugge

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,60 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,60 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Baambrugge waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,60 Duitse graden in Baambrugge**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Baambrugge

Berekening voor 7,60 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Baambrugge?

Praktisch iedereen ervaart onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt veelal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Baambrugge is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,60 naar 0 dH te verminderen.