Waterhardheid Baard (Littenseradiel)

Zacht
0
6,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,30 dH. Zo hard is het water in Baard. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Baard is een kleine woonplaats met 185 inwoners. Baard hoort bij de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Littenseradiel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Baard

De beleving van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,30 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Baard waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,30 Duitse graden in Baard**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Baard

Rekensom voor 6,30 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Baard?

Iedereen ondervindt onthard leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Baard is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 6,30 naar 0 dH te reduceren.