Waterhardheid Baarle-Nassau (Baarle-Nassau)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,10 dH. Zo hard is het leidingwater in Baarle-Nassau. Dit geldt als behoorlijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 10,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 32,36 kilogram kalkvormende deeltjes.

Baarle-Nassau telt 5.490 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Baarle-Nassau bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Baarle-Nassau.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Baarle-Nassau

De indruk van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 10,10 Duitse graden "normaal" vinden en dus het boenen van de badkamer dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 10,10 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Baarle-Nassau objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,10 dH in Baarle-Nassau**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Baarle-Nassau

Berekening voor 10,10 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,10 dH x 180m3 = 32,36 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Baarle-Nassau?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Baarle-Nassau is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 10,10 naar 0 Duitse graden te verminderen.