Waterhardheid Baarlo (Peel en Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Baarlo (Baolder) heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Baarlo (Baolder) is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Baarlo telt 6.590 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Baarlo hoort bij de gemeente Peel en Maas. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Baarlo

Iemand kan waterhardheid van 7,34 dH wellicht "OK" vinden. De ontvangst van de gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Baarlo waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 dH in Baarlo**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Baarlo

Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Baarlo?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Baarlo is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.