Waterhardheid Baarn (Baarn)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,50 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Baarn. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkdeeltjes.

Baarn is een naar verhouding kleine woonplaats met 23.975 inwonenden. Baarn bevindt zich in de gemeente Baarn. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Baarn

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,50 Duitse graden "prima" vinden en het schrobben van de glazen douchewand accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Baarn waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,50 dH in Baarn**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Baarn

Rekensom voor 6,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Baarn?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Baarn is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.