Waterhardheid Babberich (Zevenaar)

Zacht
0
6,00
dH
6,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Babberich bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Babberich is 6,40 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Babberich is een kleine woonplaats met 1.840 inwoners. Babberich ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Zevenaar.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Babberich

De ervaring van een gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en het schrobben van de glazen douchewand aanvaarden.

Water van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Babberich objectief testen

Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Babberich**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Babberich

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Babberich?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Babberich is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.