Waterhardheid Bad Nieuweschans (Oldambt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Bad Nieuweschans. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Bad Nieuweschans is een erg kleine woonplaats met 1.410 inwonenden. Bad Nieuweschans bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Oldambt.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Bad Nieuweschans

Iemand kan een waterhardheid van 12,50 Duitse graden "normaal" vinden. De ontvangst van de bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Bad Nieuweschans objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 12,50 dH in Bad Nieuweschans**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Bad Nieuweschans

Becijfering voor 12,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Bad Nieuweschans?

Iedereen beleeft onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in streken met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bad Nieuweschans is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.