Waterhardheid Badhoevedorp (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Badhoevedorp ligt in de buurt van 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Badhoevedorp is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Badhoevedorp is een naar verhouding kleine woonplaats met 12.085 inwonenden. Badhoevedorp is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Badhoevedorp

U kunt waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Badhoevedorp waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Badhoevedorp**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Badhoevedorp

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Badhoevedorp?

Zacht water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Badhoevedorp is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.