Waterhardheid Bakkeveen (Opsterland)

Zacht
0
6,90
dH
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,90 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Bakkeveen (Bakkefean). Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Bakkeveen (Bakkefean) is 7,20 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Bakkeveen is een kleine woonplaats met 1.925 inwoners. Bakkeveen is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Opsterland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Bakkeveen

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,90 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 6,90 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Bakkeveen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,90 Duitse graden in Bakkeveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Bakkeveen

Becijfering voor 6,90 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Bakkeveen?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Bakkeveen is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.