Waterhardheid Balkbrug (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Balkbrug. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Balkbrug biedt plaats aan 3.870 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Balkbrug is onderdeel van de gemeente Hardenberg. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Balkbrug

Mensen kunnen hardheid van 7,60 dH "geen probleem" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,60 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Balkbrug waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,60 Duitse graden in Balkbrug**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Balkbrug

Berekening voor 7,60 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Balkbrug?

Iedereen ervaart zacht leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Balkbrug is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.