Waterhardheid Ballum (Ameland)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Ballum is ongeveer 9,50 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalk.

Ballum is een erg kleine woonplaats met 430 inwoners. Ballum maakt deel uit van de gemeente Ameland. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Ballum

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 9,50 Duitse graden "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water met een hardheid van 9,50 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Ballum waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,50 Duitse graden in Ballum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ballum

Becijfering voor 9,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Ballum?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ballum is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 9,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.