Waterhardheid Bant (Noordoostpolder)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,90 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Bant. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Bant is 8,30 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Bant is een kleine woonplaats met 1.340 inwoners. Bant bevindt zich in de centrale provincie Flevoland in de gemeente Noordoostpolder.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Bant

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,90 dH "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Bant objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,90 Duitse graden in Bant**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Bant

Rekensom voor 7,90 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Bant?

Iedereen ondervindt kalkvrij leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bant is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,90 naar 0 dH te reduceren.