Waterhardheid Barendrecht (Barendrecht)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Barendrecht is ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Barendrecht is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Barendrecht is een vrij grote woonplaats met 47.375 inwonenden. Barendrecht ligt in de gemeente Barendrecht. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Barendrecht

Iemand kan een waterhardheid van 4,98 dH wellicht "acceptabel" vinden. De waarneming van de vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Barendrecht waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Barendrecht**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Barendrecht

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Barendrecht?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine residu komt in de regel voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Barendrecht is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.