Waterhardheid Barneveld (Barneveld)

Zacht
0
5,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Barneveld heeft een waterhardheid van ongeveer 5,90 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Barneveld biedt plaats aan 30.895 inwonenden. Het is een betrekkelijk grote woonplaats. Barneveld bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Barneveld

Sommige mensen kunnen hardheid van 5,90 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Barneveld waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,90 dH in Barneveld**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Barneveld

Rekensom voor 5,90 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Barneveld?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Barneveld is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 5,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.