Waterhardheid Barsingerhorn (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Barsingerhorn minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Barsingerhorn is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Barsingerhorn biedt plaats aan 930 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Barsingerhorn hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Barsingerhorn

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Barsingerhorn waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Barsingerhorn**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Barsingerhorn

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Barsingerhorn?

Iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Barsingerhorn is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.