Waterhardheid Bavel (Breda)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Bavel ligt in de buurt van 10,70 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 10,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 34,28 kilogram kalk.

Bavel telt 8.065 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Bavel maakt deel uit van de gemeente Breda. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Bavel

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 10,70 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De waarneming van de bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 10,70 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Bavel waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,70 Duitse graden in Bavel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Bavel

Rekensom voor 10,70 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,70 dH x 180m3 = 34,28 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Bavel?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bavel is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 10,70 naar 0 dH terug te dringen.