Waterhardheid Bavel AC (Alphen-Chaam)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Bavel AC bedraagt ongeveer 7,50 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Bavel AC is 10,70 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Bavel AC bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Alphen-Chaam.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Bavel AC

Mensen kunnen een hardheid van 7,50 dH "normaal" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat water van 7,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Bavel AC objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 7,50 dH in Bavel AC**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Bavel AC

Becijfering voor 7,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Bavel AC?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Bavel AC is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.