Waterhardheid Bears (Littenseradiel)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Bears (Beers) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,20 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Bears (Beers) is 8,30 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Bears biedt plaats aan 130 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Bears ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Littenseradiel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Bears

De perceptie van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,20 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Bears objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,20 Duitse graden in Bears**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Bears

Berekening voor 6,20 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Bears?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bears is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,20 naar 0 Duitse graden te verminderen.