Waterhardheid Bedum (Bedum)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Bedum. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Bedum biedt plaats aan 8.565 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Bedum is onderdeel van de gemeente Bedum. Die hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Bedum

De ervaring van een gegeven waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 9,00 dH "normaal" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de tegels aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat water van 9,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Bedum objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 9,00 dH in Bedum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Bedum

Berekening voor 9,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Bedum?

Iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bedum is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 9,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.