Waterhardheid Beegden (Maasgouw)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Beegden (Bieëgdje). Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Beegden (Bieëgdje) is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Beegden telt 1.785 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Beegden maakt deel uit van de gemeente Maasgouw. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Beegden

Mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 dH wellicht "acceptabel" vinden. De ontvangst van de bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Beegden objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Beegden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Beegden

Becijfering voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Beegden?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Beegden is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 dH te verminderen.