Waterhardheid Beek (Beek)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Zo hard is het water in Beek (Baek) minimaal. Dit is tamelijk hard water. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Beek (Baek) is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Beek telt 12.885 inwoners. Het is een relatief kleine woonplaats. Beek is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Beek.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Beek

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,34 dH "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels accepteren.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Beek waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 7,34 dH in Beek**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Beek

Rekensom voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Beek?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Beek is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.