Waterhardheid Beek (Montferland)

Zacht
0
5,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,70 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Beek (Baek). Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 5,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,26 kilogram kalkdeeltjes.

Beek telt 2.250 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Beek is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Montferland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Beek

U kunt waterhardheid van 5,70 Duitse graden misschien "OK" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water van 5,70 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Beek objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 5,70 Duitse graden in Beek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Beek

Calculatie voor 5,70 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,70 dH x 180m3 = 18,26 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Beek?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Beek is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 5,70 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.