Waterhardheid Beekbergen (Apeldoorn)

Zacht
0
6,10
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Beekbergen kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,10 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per m3 leidingwater. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkdeeltjes.

Beekbergen telt 4.390 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Beekbergen hoort bij de gemeente Apeldoorn. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Beekbergen

Iemand kan waterhardheid van 6,10 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 6,10 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Beekbergen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,10 Duitse graden in Beekbergen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Beekbergen

Berekening voor 6,10 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Beekbergen?

Een ieder beleeft zacht leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Beekbergen is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.