Waterhardheid Beemte Broekland (Apeldoorn)

Zacht
0
4,90
dH
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,90 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Beemte Broekland. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Beemte Broekland is 6,50 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Beemte Broekland is een kleine woonplaats met 995 inwoners. Beemte Broekland hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Apeldoorn.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Beemte Broekland

De beleving van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 4,90 dH "geen probleem" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water van 4,90 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Beemte Broekland waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,90 Duitse graden in Beemte Broekland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Beemte Broekland

Rekensom voor 4,90 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Beemte Broekland?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Beemte Broekland is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.