Waterhardheid Beerta (Oldambt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Beerta ligt in de buurt van 12,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Beerta is een kleine woonplaats met 2.145 inwonenden. Beerta is onderdeel van de gemeente Oldambt. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Beerta

De betekenis van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 12,50 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Beerta waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 12,50 Duitse graden in Beerta**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Beerta

Becijfering voor 12,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Beerta?

Iedereen ondervindt onthard kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Beerta is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.