Waterhardheid Beerze (Ommen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Beerze is 8,30 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkdeeltjes.

Beerze is een kleine woonplaats met 220 inwoners. Beerze maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Ommen.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Beerze

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 8,30 dH "aanvaardbaar" vinden en het ontkalken van de douchewand accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 8,30 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Beerze waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 8,30 Duitse graden in Beerze**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Beerze

Berekening voor 8,30 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Beerze?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine restant komt doorgaans voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Beerze is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 8,30 naar 0 dH te verminderen.