Waterhardheid Beerzerveld (Ommen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Beerzerveld ligt rond 8,30 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Beerzerveld biedt plaats aan 1.030 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Beerzerveld is onderdeel van de gemeente Ommen. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Beerzerveld

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 8,30 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de kranen aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 8,30 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Beerzerveld waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 8,30 dH in Beerzerveld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Beerzerveld

Rekensom voor 8,30 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Beerzerveld?

Iedereen ondervindt volledig onthard water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Beerzerveld is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 8,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.