Waterhardheid Beets (Zeevang)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Beets is 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Beets is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Beets biedt plaats aan 535 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Beets bevindt zich in de gemeente Zeevang. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Beets

De betekenis van een bepaalde hardheid is erg subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de douche aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Beets waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Beets**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Beets

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Beets?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Beets is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.