Waterhardheid Beinsdorp (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Beinsdorp. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Beinsdorp is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Beinsdorp telt 995 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Beinsdorp bevindt zich in de gemeente Haarlemmermeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Beinsdorp

Mensen kunnen hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden. De ervaring van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Beinsdorp objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,00 dH in Beinsdorp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Beinsdorp

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Beinsdorp?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Beinsdorp is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.