Waterhardheid Bellingwolde (Bellingwedde)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Bellingwolde. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Bellingwolde is een erg kleine woonplaats met 3.280 inwonenden. Bellingwolde ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Bellingwedde.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Bellingwolde

De gewaarwording van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 12,50 dH "normaal" vinden en dus het schrobben van de douchewand accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Bellingwolde objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 dH in Bellingwolde**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Bellingwolde

Becijfering voor 12,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Bellingwolde?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in regio’s met hard water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Bellingwolde is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 12,50 naar 0 dH terug te brengen.