Waterhardheid Bemmel (Lingewaard)

Zacht
0
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,40 Duitse graden. Zo hard is het water in Bemmel. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 water. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkvormende deeltjes.

Bemmel is een relatief kleine woonplaats met 12.545 inwoners. Bemmel hoort bij de gemeente Lingewaard. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Bemmel

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,40 Duitse graden "geen probleem" vinden en het ontkalken van de douche accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat water van 7,40 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Bemmel objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,40 Duitse graden in Bemmel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Bemmel

Rekensom voor 7,40 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Bemmel?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bemmel is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,40 naar 0 Duitse graden te verminderen.