Waterhardheid Bennebroek (Bloemendaal)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Bennebroek minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Bennebroek is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Bennebroek is een zeer kleine woonplaats met 5.115 inwonenden. Bennebroek hoort bij de gemeente Bloemendaal. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Bennebroek

Men kan een hardheid van 6,00 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de bepaalde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is discussie over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Bennebroek waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Bennebroek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Bennebroek

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Bennebroek?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in regio’s met hard water. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bennebroek is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.