Waterhardheid Bentelo (Hof van Twente)

Zacht
0
6,60
dH
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,60 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Bentelo. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Bentelo is 10,70 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Bentelo is een zeer kleine woonplaats met 1.585 inwoners. Bentelo ligt in de gemeente Hof van Twente. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Bentelo

Men kan een hardheid van 6,60 dH misschien "geen probleem" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 6,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Bentelo waardevrij testen

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,60 Duitse graden in Bentelo**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Bentelo

Calculatie voor 6,60 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Bentelo?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bentelo is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,60 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.