Waterhardheid Benthuizen (Alphen aan den Rijn)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Benthuizen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Benthuizen is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Benthuizen biedt plaats aan 3.380 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Benthuizen ligt in de gemeente Alphen aan den Rijn. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Benthuizen

De perceptie van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het ontkalken van de douchewand voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Benthuizen waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Benthuizen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Benthuizen

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Benthuizen?

Een ieder ervaart kalkvrij water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Benthuizen is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.