Waterhardheid Bentveld (Zandvoort)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Bentveld minimaal. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Bentveld is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Bentveld is een kleine woonplaats met 960 inwoners. Bentveld ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zandvoort.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Bentveld

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Bentveld objectief testen

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Bentveld**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Bentveld

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Bentveld?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bentveld is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.