Waterhardheid Berg en Dal (Groesbeek)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,90
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Berg en Dal ligt rond de 8,90 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 8,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Berg en Dal is een kleine woonplaats met 2.495 inwoners. Berg en Dal hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Groesbeek.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Berg en Dal

De perceptie van een vastgestelde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 8,90 dH "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 8,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Berg en Dal objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 8,90 Duitse graden in Berg en Dal**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Berg en Dal

Calculatie voor 8,90 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,90 dH x 180m3 = 28,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Berg en Dal?

Een ieder ondervindt zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Berg en Dal is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 8,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.