Waterhardheid Berg en Terblijt (Valkenburg aan de Geul)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Berg en Terblijt heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Berg en Terblijt is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Berg en Terblijt is een zeer kleine woonplaats met 4.415 inwonenden. Berg en Terblijt is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Valkenburg aan de Geul.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Berg en Terblijt

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "OK" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Toch is het niet waar dat water van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Berg en Terblijt waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Berg en Terblijt**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Berg en Terblijt

Berekening voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Berg en Terblijt?

Iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Berg en Terblijt is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.