Waterhardheid Bergeijk (Bergeijk)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Bergeijk minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Bergeijk is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Bergeijk telt 10.770 inwonenden. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. Bergeijk bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Bergeijk.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Bergeijk

U kunt een hardheid van 4,98 dH "OK" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Bergeijk waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Bergeijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Bergeijk

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Bergeijk?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bergeijk is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.