Waterhardheid Bergen aan Zee (Bergen (NH.))

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Bergen aan Zee kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Bergen aan Zee is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Bergen aan Zee is een kleine woonplaats met 385 inwoners. Bergen aan Zee ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bergen (NH.).


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Bergen aan Zee

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en dus het boenen van de douchekranen voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Bergen aan Zee objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Bergen aan Zee**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Bergen aan Zee

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Bergen aan Zee?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt veelal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bergen aan Zee is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.