Waterhardheid Bergen (Bergen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Bergen minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Bergen is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Bergen biedt plaats aan 5.365 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Bergen is onderdeel van de gemeente Bergen. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Bergen

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Bergen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 Duitse graden in Bergen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Bergen

Rekensom voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Bergen?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bergen is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.