Waterhardheid Bergen op Zoom (Bergen op Zoom)

Zacht
0
6,38
dH
Tamelijk hard
3
9,69
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Bergen op Zoom minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Bergen op Zoom is 9,69 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Bergen op Zoom is een naar verhouding grote woonplaats met 51.815 inwonenden. Bergen op Zoom bevindt zich in de gemeente Bergen op Zoom. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Bergen op Zoom

De ervaring van een vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douche dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Bergen op Zoom waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 dH in Bergen op Zoom**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Bergen op Zoom

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Bergen op Zoom?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bergen op Zoom is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.