Waterhardheid Bergentheim (Hardenberg)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,90
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,90 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Bergentheim. Dit noemen we behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 8,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,52 kilogram kalk.

Bergentheim biedt plaats aan 3.390 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Bergentheim bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Hardenberg.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Bergentheim

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 8,90 Duitse graden misschien "prima" vinden. De waarneming van de bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat water van 8,90 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Bergentheim objectief bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 8,90 dH in Bergentheim**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Bergentheim

Rekensom voor 8,90 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,90 dH x 180m3 = 28,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Bergentheim?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bergentheim is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 8,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.