Waterhardheid Bergschenhoek (Lansingerland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Bergschenhoek ligt rond 4,98 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Bergschenhoek is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Bergschenhoek is een vrij kleine woonplaats met 17.565 inwoners. Bergschenhoek is onderdeel van de gemeente Lansingerland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Bergschenhoek

De beleving van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Bergschenhoek objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Bergschenhoek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Bergschenhoek

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Bergschenhoek?

Onthard water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in oorden met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bergschenhoek is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.