Waterhardheid Berkel en Rodenrijs (Lansingerland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Berkel en Rodenrijs minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Berkel en Rodenrijs is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Berkel en Rodenrijs is een relatief kleine woonplaats met 27.785 inwoners. Berkel en Rodenrijs bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Lansingerland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Berkel en Rodenrijs

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Berkel en Rodenrijs objectief duiden

Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Berkel en Rodenrijs**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Berkel en Rodenrijs

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Berkel en Rodenrijs?

Een ieder ondervindt volledig onthard kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Berkel en Rodenrijs is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.